Paradox


En av Sveriges snabbast växande spel­utvecklare.

Paradox Interactive, ett av världens mest spännande spelföretag, utvecklar och förlägger PC-spel inom nischen Grand Strategy för kräsna gamers över hela världen.

Antal delägare:
Uppnått mål:
105,0 Mkr
Planerad handel:
Handlas på First North Stockholm

Summering av emissionen i Paradox


Den första stora börsintroduktionen via crowdfunding. Den mest uppmärksammade börsnoteringen i Sverige 2016. Den största aktiebaserade crowdfunding rundan i världen. Pepins och Paradox Interactive skapade en banbrytande tilldelningsprocess: först-till-kvarn med omedelbar tilldelning.

Paradox hade som uttalat mål att erbjuda sina kunder, sina anställda och sin community en möjlighet att bli delägare i bolaget och premiera långsiktighet. Eftersom privatpersoner normalt sett erhåller liten eller ingen tilldelning vid attraktiva noteringserbjudanden, vände sig bolaget till Pepins för att göra aktierna tillgängliga för en bredare grupp investerare.

Aktier för över 100 miljoner kr såldes i fyra omgångar à 25 miljoner kr via Pepins plattform. Den första omgången tog slut på en kvart – och den sista på 8 minuter. Betalningar gjordes direkt via kort eller banköverföring.

Ett av de stora problemen med börsintroduktioner som genomförs på det traditionella viset är att mindre sparare alltid har oddsen emot sig relativt stora institutionella placerare. Blir det en framgångsrik notering får man knappast någon tilldelning alls, blir det en misslyckad emission får man full tilldelning. Beslut om tilldelning sker bakom kulisserna och det finns en risk att stora och lönsamma kunder gynnas.

Genom att använda sig av först-till-kvarn principen med omedelbar tilldelning skapades en mer demokratisk, transparent – och rättvis – metod. En metod som förhoppningsvis kan förändra den standard som nu råder i finansbranschen.

Ta del av all uppdaterad finansiell information och andra nyheter om
Paradox på Stakeholders´ Club
Har du ett företag som går bra och vill växla upp? Läs mer om hur du söker kapital.
Att bli medlem i Pepins är kostnadsfritt och tar max en minut.
Läs våra vanliga frågor eller kontakta oss här om du vill veta mer.

Pepins står under Finansinspektionens tillsyn med tillstånd som värdepappersbolag