Investera på Pepins

Hur gör jag om jag vill investera på Pepins? Hur långt sträcker sig Pepins ansvar? Vilket ansvar tar bolagen som jag kan investera i? Och vad kan jag göra som delägare? Här reder vi ut begreppen.

Första steget

Hos oss är det enkelt att investera. Välj det företag du är intresserad av, läs på om bolaget och klicka sedan på investera. Du får tydliga instruktioner om hur du går tillväga och du kan göra din första investering på fem minuter.

Hur betalar jag för mina aktier?

Lika enkelt som när du handlar på nätet. Med kort, via banköverföring, swish eller faktura. Du får en bekräftelse på sajt och via email på din investering.

När emissionen är i mål

När emissionen har avslutats och bolaget fått in önskat tillväxtkapital, börjar Pepins med arbetet kring att färdigställa bolagets community. Det är ett community för dig och bolagets andra nya delägare. Här kan du följa hur det går och få tips om hur du kan hjälpa ditt bolag att växa.

Du når bolagets community via Mitt Pepins, där du efter en tid även kan hitta din avräkningsnota och se ditt innehav.

Hur vill du investera?

Först väljer du med ett knapptryck om du vill investera som privatperson eller via företag. Sedan är det bara att följa instruktionerna.

Tilldelning direkt

Ditt köp är bindande och du får direkt besked om tilldelning, så fort din investering är betald. Det innebär att du kommer att få dina aktier om bolaget når sitt emissionsmål. Målet för hur mycket tillväxtkapital som behövs finns tydligt angivet för varje företag som du kan investera i.

Skulle emissionen inte lyckas nå upp till sitt mål (lägsta målbelopp som anges gäller), får du självklart dina pengar tillbaka. Hela beloppet betalas in på samma konto eller kort som du har betalat från. Har du betalat med faktura kommer vi kontakta dig och be om ett kontonummer.

Pepins Roll

Innan en emission

Pepins har en noggrann urvalsprocess. Vi gör en grundlig bedömning av alla bolag och projekt som söker finansiering via vår plattform. Vi väljer ut bolag som redan har bevisat sin potential och är redo att växla upp. Vi ber en extern part, exempelvis en revisionsfirma, göra en företagsbesiktning (due diligence). Dessutom ser vi till att alla avtal som tryggar ditt ägande finns på plats.

Du väljer!

På Pepins Market ges du möjlighet att handla med dina befintliga crowdfundade aktier. Här kan du också köpa in dig i bolag vars emissioner du inte har investerat i.

Efter en emission

Vid en lyckad emission är det vårt ansvar att underlätta kommunikationen mellan bolaget och dess nya delägare. Vi erbjuder verktyg och en plattform i form av bolagscommunity, där du som delägare kan ställa frågor, diskutera och komma med idéer.

Ägandets kraft och bolagens ansvar

Vi tror på ägandets kraft. På din kraft som delägare att välja ut bolag du tror på. På entreprenörernas vilja att skapa framtidens företag. Vi tror på att ägande stimulerar driv, kreativitet och ihärdighet.

Därför hjälper vi bolagen att hitta så många nya delägare som möjligt. Samtidigt hjälper vi bolagen att hitta strategiska delägare. Det kan vara allt från styrelsemedlemmar som tillför nyckelkompetens, till återförsäljare som får ett extra incitament att ta in och exponera bolagets produkter. Genom att sprida ägandet och låta fler dela på risk och belöning går det att förbättra oddsen för framgång.

Pepins förser bolagen med verktyg för att underlätta kommunikationen med sina delägare. Vi är en engagerad, långsiktig partner och gör vad vi kan för att hjälpa våra bolag att växa.

Självklart är det dock bolagen och entreprenörerna själva som i slutändan ansvarar för sin information mot Pepins, kommunikation, drift, tillväxt och resultat.

Vad kan du göra som delägare?

Välj ut och bli delägare i bolag du tror på! Hjälp sedan gärna dina bolag att växa. Du hittar tips och idéer om hur du kan hjälpa till i bolagens community. Du kan exempelvis vara ambassadör för bolaget och tipsa om deras produkter och tjänster. Du kan delta i testpaneler och marknadsundersökningar. Du kan dela med dig av kunskap och erfarenheter. Kanske kan du tipsa ditt nätverk om nya jobb och hjälpa till med rekryteringar?

Tänk på att sprida din risk

Lägg inte alla äggen i samma korg! Genom att bli delägare i flera bolag sprider du dina risker. Tillväxtbolag kan vara riskfyllda investeringar. Alla bolag på Pepins kommer inte kunna infria förväntningarna. Historiskt sett har dock entreprenörsdrivna bolag stått för den högsta tillväxten i ekonomin – och genererat den bästa avkastningen över tid.

En klok strategi som många av våra medlemmar använder sig av är att göra många mindre investeringar. Man kan tänka att en investering inte ska vara större än att man skulle kunna göra 10-20 ytterligare inom något år eller två.

Vill du också få tillgång till den snabbast växande delen av ekonomin?

Att bli medlem i Pepins är kostnadsfritt och tar max en minut.

Läs våra vanliga frågor eller kontakta oss här om du vill veta mer.